top of page

Tyrnävä  20.7.2013

Ihan ensimmäiseksi koko Devil´s Pewer tiimi haluaa kiittää Janne Falckia Askolasta turbon lainaamisesta. Ilman Jannen suosiollista avustamista olisi Elvis pysynyt Mäntysuonkadun kotiluolassa ja Tyrnävän reissu olisi jäänyt tekemättä...

Kiitos Janne !!

 

Tyrnävän kisaan kolmihenkinen tiimi starttasi perjantai-iltana kotihallilta, kuljetuskäyttöön oli saatu Mäkisen Liikennekoulun/Mecom Oy:n omistama Scania, johon nyt laitettiin ihan oikea lavettikärri perään kuljettamaan noita kuumaverisiä ulkomaanpellejä (Fiat 1300 ja Forest King). Kiitos siis heille ! Scania kuljetti tiimin Viitasaarelle, josta oli varattu majoitus. Aamun sarastaessa hyvin levännyt porukka jatkoi matkaa kohti Tyrnävää. 

 

Kilpailupaikalle päästyämme alkoivat taas kerran vakiotoimenpiteet; Jarno ilmoittautumaan ja muut purkamaan kuormaa sekä pystyttämään varikkoleiriä. Sää oli aamusta alkaen sellainen perusTyrnäväläinen, aurinko helotti ja taivaalla purjehti reilusti myös pilviä. Lämmintä riitti ihan koko päiväksi ja iltapäivällä oli jopa helteistä. Kun modien 2,5 tonniset kuulutettiin vaakaukseen, lähti sinne myös Elvis hinaustankoon kiinnitettynä. Vaakalla tulos näytti että neiti on lihonut 50 kiloa, mikä herätti kummastusta. Jälkeenpäin osoittautui, että kaikki koneet olivat tuon saman verran painavampia. 2,5 tonnisiin modeihin oli saatu kolma osanottaja, kun Reijo Haapalainen oli nostanut MacGyvet Eko T4 -traktoristaan toisen moottorin pois. Kilpailu alkoi Tero Äyräväisen Helmi-Orvokilla kiskaisemalla aloitusvedolla, eikä tulos ollut kenellekään yllätys  - Full Pull, Jarno vastasi Elviksellä tuloksella Full Pull. Rytilän Jukka ohjasi MacGyver Eko T4:n lavetin eteen ja koneelle tyypillisen paukkumisen säestämänä jäi tulos 77 senttiin. Rytilän Jukalla oli siis toinen yritys jäljellä, jossa moottori kävikin kuin aito kisakone ja tuloksena Full Pull. Kaikki kolme siis Pull Offiin, jossa Helmi-Orvokki veti toisen Full Pullin, Elvis hukkasi taas kolme sylinteriä käynnistään ja todellisen pikapalaverin jälkeen pyyhe lensi kehään. Tiimi halusi säästä jotain painavampaankin luokkaan. MacGyver ei suostunut enään kuumana käynnistymään, joten Helmi-Orvokille voitto, Elvis kakkoseksi ja MacGyver Eko T4 kolmas. Havaintona Tyrnävän radasta: todella kova, lähes asfalttia ja pitoa ei tahdo löytyä mistään.

 

Varikolle hinauksen jälkeen alkoi kolmen miehen massiivinen vianetsintäoperaatio; kaikki mahdolliset asiat testattiin ja tiedonkeruu käännettiin ylösalaisin, mutta mistään ei löytynyt vikaa sylintereiden hukkaamiseen. Oli siis vain valmistaudutava 3,5 tonnisiin modeihin, vaakan kautta lähtövarikolle jossa olivat kaikki viisi luokan traktoria. Lisäksi samoilla lavettipainoilla ajoivat kaikki Herlevien Pro Stockit, joka on ihan hyvä koska kierto tulee pidemmäksi ja moottorit ehtivät hiukan jäähtyä. Ekan kierroksen jälkeen tilanne oli Helmi-Orvokki todella näyttävä Full Pull, Elvis 82,50, Tatjaana 92,10, Retro Power 69,22 ja Reijo Haapalaisen ajama MacGyvet Eko T4 1,67. Toiselle kierrokselle lähtiessä oli taas 3 sylinteriä pois pelistä, mutta Elvis suostui sentään käymään tyhjäkäyntiä, joten päätimme yrittää. Lavetin eteen peruutus, viimehetken tarkistukset (moottori käy todella epätasaisesti), vihreä lippu ja Elvis herää. Ei mikään kesän vauhdikkain suoritus, mutta Full Pull. Sitten alkoi mekaanikkoja piinaava pitkä odotus, kun nähtiin että jo hinauksessa olevasta traktorista nousee savua ja porukkaa juoksee sen luo. Tilanne selvisi ajastaan, hätäisesti kiireessä lisätys muoviset öljynkeräysastiat olivat syttyneet palamaan ja polttivat siinä sivussa ulompien sytytystulppien tulpanjohdo tpoikki. Muuten kakkoskierros meni siten, että aiemmin kovasta pomppimisesta kärsinyt Tatjaana oli rengaspaineilla rauhoittunut ja paransi lukemaan 92,22, Retro Power jäi lukemaan 66,53. Pull Off jäi taas (toistamiseen saman päivän aikana) meiltä ajamatta. Showmiehenä tunnettu tero Äyräväinen viihdytti yleisöä nykäisemällä Helmarilla vielä 108,91 (on se hurja) ja voittoon. Elvis kakkonen ja Tatjaana kolmas.

 

Kilpailun jälkeen pakkasimme rensselit Scaniaan ja käänsimme nokan kohti kotia. Mäntysuonkadun kotihallille saavuimme kolmen aikaan sunnuntaiaamuna, "kotikisa"-reissu oli heitetty.

 

 

Kalajoki 13.7.2013

Kalajoelle tiimi starttasi varhain lauantaiaamuna, olihan kyseessä ns. iltakilpailu joka alkoi klo 15.00. Elvis oli lähtenyt matkaan muutamaa tuntia aiemmin Koneurakointi Reijola Ay:n rekassa. Samotic Oy lainasi tiimin käyttöön komean linja-autosta rakennetun motorhomensa, josta suuri kiitos Tanjalle ja Samille. Perille Hiekkasärkille saavuimme puolikahden aikoihin iltapäivällä ja rutiinit olivat samat kuin ennenkin. Jarno ilmoittautumaan ja muu miehistö purkamaan kuormaa sekä pystyttämään varikkoleiriä.

 

2,5 tonnisten modien kilpailu alkoi Äyräväisen Teron vetämällä komealla fullpull -tuloksella. Oli Jarnon vuoro vastata. Elvis lähti liikkeelle ihan normaalisti sutien ja moottorikin kuulosti ihan hyvältä. Veto kampesi koko ajan oikealle Jarnon vasemman puolen jarrutuksesta huolimatta, 60 metrin kohdalla oli pakko hellittää sen verran että eturenkaat tavoittivat radanpintaan ja siitä uusi keuliminen vinottain vasemmalle. Koko yhdistelmä pysähtyi Elviksen melkein törmätessä katsomon aitaan 80 metrin kohdalle. Tuloksena ulosajo radalta ja diskattu veto. Elvis hinattiin takaisin kilpailuvarikolle ja lähdön järjestelijä kävi ilmoittamassa että 6 minuuttia aikaa saada kone lavetin eteen. Pikainen tankkaus ja silmämääräinen tarkastus että kaikki on kunnossa. Starttikaapeli kiinni, moottori käyntiin ja Sunilan Häjyt olivat valmiina yrittämään tulosta. Neiti poistui kaikkine lavetteineen "viivalta" kohti horisonttia todella mallikkaasti, kunnes puolessavälissä vauhti hiipui, mitä ihmettä ? Yhtäkkiä 70 metrin kohdalla eturenkaat nousivat taas komeasti ilmaan ja tyylipuhdas fullpull oli ajettu.. Taisi kuljettaja kokeilla mekaanikkojen supistajalihasten toimintaa ja järjestää kaikille show-meininkiä ? Pull Offissa Helmari nykäisi pohjalle tuloksen 100,86 ja siihen olisi vastatava. Elviksen käynnistyessä kuului pahasti sirisevä ääni ja liikkeellelähtö lavetin kanssa tuotti suuria vaikeuksia. Vedon mitaksi jäi 15,99 metriä ja kakkospytty luokassa. 

 

Varikolla vauriot tutkittiin ja todettiin oikeanpuoleisen turbon akselin vääntyneen, jolloin kompressoripyörä hankasi pesään kiinni. Jossain oli saatu kipeää ja turbo oli tuhoutunut. Taktiikkapalaverissa päätimme käydä hakemassa koukkupisteet 3,5 tonnisista modeista. Vedon pituus 26,97 ja sijoitus neljäs. 3,5 tonniset voitti Äyräväisen Tero Helmi-Orvokilla todella näyttävällä fullpull -tuloksella. Toiseksi veti Jarmo Sirviö Retro Powerilla tuloksella 92,06, mukavaa nähdä kuinka tulokset paranevat kaikenaikaa ja tiimi laittaakin tsemppiä Kärsämäen suuntaan. Kolmanneksi veti Porvoon oma kotiryssä Tatjaana Äyräväisen Teron ohjastamana tuloksella 88,15. Tatjaana kärsi melkoisesta pomppu ongelmasta tässä kevyemmässä luokassa, eikä tuo tulos ole missään suhteessa koneen potentiaaliin. 

 

Kilpailun järjestelyiden suhteen jäi sellainen kaksijakoinen kuva, luokat vietiin mallikkaasti ja vauhdikkaasti läpi koko kilpailun kestoaikaan - reilut kuusi tuntia, mutta varikolla ei ollut roskiksia ollenkaan, eikä myöskään vettä saatavilla esim. käsien pesuun. Siitä pitkä miinus järjestäjille.

 

Yövyimme särkillä ja sunnuntaina iltapäivällä lähdimme hissunkissun ajelemaan kohti Mäntysuonkadun kotihallia, johon saavuimme noin klo 21.15. Kuorman purkamisen jälkeen otimme vielä molemmat turbot irti korjattavaksi vietäviksi.

 

Alahärmä 7.7.2013

Alahärmään Kauhavalle tiimi starttasi lauantai-iltana kuuden maissa Mäntysuonkadun kotihallilta. Elvis oli lastattu ja lähetetty matkaan puolenpäivän aikoihin. Tiimi autoili Jyväskylän kautta kohti Seinäjokea, josta oli varattu majoitus. Matkalla pyöräytimme mutkan Tuurissa ihmettelemässä Suomen suurinta kyläkauppaa. Seinäjoella nukuttujen virkistävien yöunien ja hotellin aamupalan jälkeen jatkoimme sunnuntai-aamuna virkeinä matkaa kohti Kauhavaa ja kilparataa. Paikalle saapuessamme oli Jarnon mentävä ilmoittautumaan muun miehistön alkaessa purkaa Elvistä pois kyydistä ja pystyttämään varikkoleiriä. Sää oli aamusta lähtien lämmin, muuttuen helteiseksi. 

 

2,5 tonnisten modien kisa alkoi Jarnon vedolla. Elvis lähti "viivalta"liikkeelle ihan hyvin ja kuljettaja noudatti ennalta laadittua taktiikkaa puolikaasulla ajamisesta. Veto eteni ihan mallikkaasti ja moottorikin toimi äänestä päätellen hyvin. Veto pysähtyi lähelle 100 metrin viivaa ja alkoi jännitys tuliko fullpull. Kuulutus kertoi tulokseksi reilut 93 metriä ja että Jarno oli valinnut sen koevedoksi, melkoinen pokerinaama siis. Seuraavana vetovuorossa oli Äyräväisen Tero Helmi-Orvokilla. Helmari lähti liikkeelle ihan hyvin, mutta puolivälin jälkeen alkoivat ongelmat. Veto pysähtyi tulokseen 63,54 melkoisen paukkeen saattelemana, jotain oli siis pielessä.

 

Elvis oli tankkauksen ja taktiikkapalaverin jälkeen valmis yrittämään tulosta. Moottorin käynnistyttyä kuuli selvästi että ainakin pari pyttyä puuttui pelistä, mutta yritettävä oli. Liikkeelle lähtö aiheutti suuria vaikeuksia, mutta kun takapyörät vihdoin rupesivat suttaamaan, alkoi matka taittumaan. Röpöttävällä moottorilla pysähtyi veto tulokseen 66,91. Äyräväinen heitti pyyhkeen kehään että tämä on tässä. Elvis siis voitti ensimmäistä kertaa tällä kaudella, mutta kilvanajaosta ei ollut tietoakaan. 

 

KIlpailun järjestäjä Härmä-Pulling oli keksinyt hyvän idean, lähtöalueen virkistysteltan muodossa. Sieltä kuljettajat ja mekaanikot saivat kahvia, voileipiä, teetä, mehua ja grillimakkaroita. Hyvä idea, jonka soisi kopioituvan muillekin kilpailujärjestäjille !

 

2,5 tonnisten ja 3,5 tonnisten välillä tiimi teki normaalit tarkastustoimenpiteet Elvikseen. Tässä yhteydessä huomattiin että vaihteistosta oli kadonnut vapaa ja pakki. Enempää vauriota ei haluttu lähteä hakemaan, joten isomman modiluokan osalta pyyhe oli heitettävä kehään. Palkintojenjaon ja lästauksen jälkeen olimme valmiina kotimatkalle ja kotihallille saavuimme ennen puoltayötä. Kuljetuksen hoiti Lappeen Konepalvelu Oy, josta kiitos Veskulle ja Tarjalle.

 

Haapajärvi 23.6.2013

Perinteiseen Juhannussunnuntain kilpailuun tiimi starttasi lauantai-iltapäivällä Mäntysuonkadun hallilta. Kuljetusvälineenä toimi Mäkisen liikennekoulun/Mecom Oy:n Scania, josta heille suuri kiitos. Perille Haapajärvelle saavuttiin iltayöstä ja kisapaikalla tuttujen morjestamisen jälkeen hotelliin saunomaan ja yöpuulle. Sunnuntaiaamu valkeni puolipilvisenä ja lämpimänä. Erilaisten rata- ja lavettimurheiden sekä muutetun kilpailuohjelman vuoksi tuli pitkän odottelun jälkeen komento Elvis vaa'alle. Kumma juttu, neiti tuntuu laihtuvan kisa kisalta.

 

Odottelun jälkeen 2,5 tonnisten modien kisa pääsi vihdoin alkamaan. Kahdesta paikalla olevasti kilpailijasta pelin avasi Tero Äyräväinen Helmi-Orvokilla tuloksella Full Pull, tuli Jarnon vuoro vastata laatulehmän huutoon ja hyvin vastasikin ; Full Pull. Mentiin siis Pull Offiin, Helmi-Orvokin veto lähti ja tuloksena 96,30.  Tuli Elviksen vuoro ja moottorin käyntiäänestä kuuli, että jotain on pielessä. Vauhti ei ihan riittänyt ja tulos jäi vajaat kaksi metriä Helmi-Orvokille (94,68), siis kakkos sija (jälleen). Varikolla tiimi perehtyi neidin sielunelämään ja totesi yhden sytytyspuolan mykäksi, pakista kaivettiin tilalle uusi ja kaikki näytti olevan ok.

 

3,5 tonnisten modien rivistö lähtövarikolla kasvoi kuuteen (6) koneeseen ja sen on jo hieno rivistö. Jarnon vetovuoro oli neljäntenä, edellä oli Äyräväisen Tero vetänyt Helmi-Orvokilla ja Tatjaanalla Full Pullit molemmilla. Veto lähti ja moottorin ääni oli muuttunut todella surkeaksi ja käyntihäiriöiseksi, tuloksena 95,86. Lähtövarikolla tehty pikainen analyysi kertoi imusarjan lämpötilaeroja vertaamalla että ilmeisesti sytytyspuolia oli vioittunut lisää... Pyyhe oli siis pakko heittää kehään ja lopputulos 4 sija oli jotain muuta kuin mitä lähdettiin hakemaan.

 

Oli tullut aika pakata neiti kamppeineen kyytiin ja kääntää Scanian nokka kohti kotihallia, jonne saavuimme superkuun valaistessa puoliltaöin.

 

Kisaraportti Piikkiöstä 2013

Tiimi starttasi kesän ensimmäiseen kisaan aamulla viiden aikaan. Sää oli aurinkoinen muuttuen päivän mittaan helteiseksi. Turvallisuustarkastuksen ja katsastuksen jälkeen oli aika siirtyä vaa'an kautta 2,5 tonnisten modien lähtövarikolle. Kohtuullisen pitkän odottelun jälkeen pääsi 2,5 tonnisten kisa vihdoin alkamaan. Jarno oli ensimmäisenä vetovuorossa. Elvis irtosi "viivalta" kuin se kuuluisa rusakko makuulta. Vauhti oli huima ja eturenkaat vajaan metrin korkeudella ilmassa, kunnes 60 metrin kohdalla kuului kova posahdus ja sininen savupilvi peitti koko moottorin. Vauhdista kertoo se, että jarrulavetti työnsi Elviksen ulos radalta reilun 75 metrin kohdalla. Veto hylättiin ulosajettuna. Tiimi tutki vauriot varikolla ja löysi räjähtäneen ahtopaineletkun toisen turbon ja imusarjan väliltä. Letku olisi pystytty korjaamaan paikan päällä, mutta suuremmaksi ongelmaksi osoittautui yhdestä sylinteristä kadonneet puristuspaineet. Syyksi arveltiin sylinteriin sulanutta mäntää, joka lopulta osoittautuikin todeksi. Nyt vauriot on korjattu ja Elvis peruuttaa lavetin eteen seuraavan kerran perinteisissä Juhannus-sunnuntain vetokisoissa Haapajärvellä. Tervetuloa kannustamaan ja myös vierailemaan varikolla !

 

 

 

Tervehdys pulling-väki !

Talvi meni tiimin osalta työelämän kiireiden haasteisiin vastaten. Elvis (vetotraktori) vietti talven omalla paikallaan korjaamohallin nurkassa peitteiden alla. Maaliskuun alussa tiimin miehistö piti yhteispalaverin, jossa sovittiin Elvikseen tehtävät muutos- ja huoltotoimenpiteet. Muutostyöt aloitettiin purkamalla kytkin ja voimansiirtoakseli pois paikoiltaan tarkastusta varten. Samassa yhteydessä vaihdettiin uudet nokka-akselit molempiin sylinterinkansiin, nokka-akselien ajoitusta muutettiin vastaamaan paremmin kilpailukäytön asettamia haasteita. Suunnanvaihtaja/vaihteiston huolellisen tarkastuksen jälkeen Elvis oli valmis kauteen 2013.

 

Varsinainen kisakausi alkoi tiimin osalta osallistumisella Härmä Pullingin järjestämään koevetopäivään toukokuun alussa. Elviksen menohalut paranivat veto vedolta, kunnes viidennessä vedossa kampiakselin takapään tiiviste petti öljyten kytkimen. Päivän aikana tiimi keräsi runsaasti tietoa moottorin ja kytkimen säädöistä. Tätä tietoa hyödyntäen tiimi rakensi polttoaineensyöttöön vielä lisäsuuttimet joita moottorin- ohjausyksikkö ohjaa.

 

Nyt on Elvis valmis tositoimiin.

 

 

 

 

25.5.2012  Punnitus, talven laihdutuskuurin tulokseksi saatiin xxxx kg ! Ja näinollen kisaamaan päästään tällä kaudella myös luokassa 2500 kg.

 

27.5.2012  Elvis heräsi talvihorroksen ja teknisten muutosten jälkeen henkiin ! Alkaa olla jo kiirettä testaamiseen, säädöt kohdilleen ja kisaamaan kauden 2012 ensimmäiseen kisaan Piikkiöön.

 

9.6.2012  Piikkiön kisa kisattu, hieman ongelmia polttoainepuolella, mutta tuloksina kuitenkin 1. sija ensiesiintymisessä Modified 2500 kiloisissa sekä 2. sija kolmepuolikkaissa. Ei paha !

 

25.6.2012 Elviksen kisa jäi ensimmäiseen vetoon Modified 2500 kiloisissa vaihdelaatikon hajottua. Tiedossa työntäyteinen viikko tiimille, toivottavasti remontti ehtii valmistua ennen Alahärmän kisaa.

Tiedotteet

bottom of page